Sinds vorig jaar Joost Klein werd gediskwalificeerd van deelname aan het Eurosongfestival, volg ik dit spektakel enigszins vanaf de verre zijlijn. Dit jaar had ik mij zelfs voorgenomen om de finale op TV te kijken. Ondanks de enorme herrie, een lichtshow die oudjaar ver overtrof en het meerendeel liedjes die zelfs nooit een ééndagsvlieg zouden kunnen worden, ben ik in slaap gevallen. Zo rond de eindtelling en uitslag werd ik wakker, blij dat ik mijn tijd nuttig had besteed.
Bij de jury uitslag zag ik de gebruikelijke politieke uitslagen en wilde liefst even verder slapen. Het publiek mag echter tegenwoordig ook stemmen en dat in heel Europa. Of ze ook in Israel mogen stemmen, weet ik niet. Geen Europa tenslotte, maar ondanks de naam is het Songfestival destijds niet alleen bedoeld als een liedjeswedstrijd maar meer om de onderlinge samenhorigheid na WOII te stimuleren. Een prachtig en slim idee destijds. Dus dat er niet Europese landen mee mogen doen, vind ik prima.
Iedereen die de laatste twee jaar niet onder een steen heeft geleefd, weet dat Israel een burgeroorlog voert in Gaza. Na een aanvankelijk logische reactie als verdediging (of vergelding) op de aanval van Hamas, schiet Israel volledig door en zijn we nu getuige van genocide op het Palestijnse volk.
‘Een brand kun je niet voor driekwart blussen, zelfs niet voor negentig procent’, zegt Douglas Murray in een interview bij WNL op zondag. Het is een Brit, dus wellicht kent hij het fenomeen veenbrand niet. Hij doelt natuurlijk op het volledig uitschakelen van Hamas. Hij scoort er lekker mee, want zijn boek “On democracies and death cults’ staat hoog op de Britse bestsellerlijst. Hij weet echter net zo goed als negentig procent van de mensheid, dat als je een verzetsgroep wilt uitschakelen, dat je dan inderdaad het hele volk moet uitmoorden, genocide dus, of je moet minstens drie generaties lang consequent alle jonggeborenen vermoorden. Zelfs in de bijbel kun je lezen dat dat destijds ook al niet lukte. Het verzet, ook al noem je het terrorisme, zit nu al zo diep in het DNA van de Palestijnen, dat een veenbrand er niets bij is. Deze genetische veenbrand zal nog generaties woekeren. Genocide heeft geen enkele zin, dat is al zovaak bewezen in de geschiedenis.
Het is in dit verband op z’n minst opvallend dat deze schrijver de oprichter is van het Centre for Social Cohesion. Overigens raad ik je niet aan om zijn boek te lezen. Deze man is een populist en bovendien een jokkebrok over wat er aan de grenzen van Gaza gebeurt.
Wat is dan de reden om de oorlog niet te willen beëindigen? Kan het zijn dat Netanyahu er een sterk persoonlijk belang bij heeft? Wat als er op enig moment wel vrede komt en de gijzelaars al lang vrij zijn? Zit hij dan rustig in een bejaardentehuis of in de bak? Dat laatste is niet denkbeeldig, tenslotte.
Terug naar het Eurosongfestival. Na de min of meer beleefde puntenuitwisseling van de landelijke juries, kwamen de stemmen van het publiek. Nog nooit heeft een land zoveel stemmen gekregen als Israel. En het nummer is ook een mooi nummer, dat terecht in de top 10 terecht kwam (overigens ook omdat de rest in het rechterrijtje echt niet om aan te horen was). Maar dit was niet normaal. Er wordt gefluisterd dat de Israëlische ambassades de boodschap hebben rondgestuurd om op de Israëlische inzending te stemmen. Heel veel Nederlanders zijn behalve Nederlander, ook Joods en dat geldt voor bijna alle landen en nationaliteiten. Zo’n boodschap bereikt dus veel Europeanen die dus eigenlijk wel op hun eigen ‘nationaliteit’ hebben gestemd, waar de rest dat niet mag. Handige Harry’s dus en niet strafbaar en misschien ook wel begrijpelijk. Maar wat niet zo netjes is, is dat het dus toch openlijk politiek wordt gemaakt.
Als we teruggaan naar de oorsprong van het festival, moet je je afvragen of het nu niet eerder tegengesteld werkt. Dat het polariseert in plaats van het stimuleren van de saamhorigheid. Opheffen is capituleren en vooral accepteren, maar misschien moeten we heroverwegen waarom het er ook al weer was en daar de juiste deelnemers bij zoeken. Europa kan tenslotte wel wat onderlinge samenhorigheid gebruiken.
Reactie plaatsen
Reacties