9 maart - Elke acht dagen ……

Gepubliceerd op 10 maart 2024 om 23:22

Elke acht dagen wordt er een vrouw vermoord door haar (ex) partner. Elke acht dagen! Zo’n beetje elke week, dus. Hoe vaak verzuchten we niet dat er alweer een week voorbij is, dat het alweer weekend is. Dan is er dus ook weer een vrouw vermoord. Dan zijn er dus ook kinderen praktisch wees geworden. Moeder dood en vader in de bak. 

 

Is het elke keer weer een verhaal op zich? Is het een moord waar Derrick of de Cock aan te pas moet komen? Nee, helemaal niet. De dader is bekend en meestal niet voortvluchtig. Maar wat veel erger is, is dat het enorm voorspelbaar is. Het zijn moorden die in veel gevallen ook voorkomen hadden kunnen worden. 

Er zijn vrouwen die tientallen keren naar de politie zijn gegaan om aangifte te doen van huiselijk geweld. Elke keer weer bij een andere agent en telkens wordt zo’n aangifte onder een andere noemer opgeslagen. Hulporganisaties zoals ‘Blijf van lijf’ huizen mogen geen informatie uitwisselen met bijv. de politie of huisartsen en vice versa. Vrouwen gaan met telkens hetzelfde probleem naar telkens andere instanties. De buurt weet het meestal. Familie weet of vermoedt het. Soms zelfs collega’s. 

 

Dan besluit ze om te gaan scheiden. Niet makkelijk, want kan het financieel wel, naar wie gaan de kinderen en wat zal zijn reactie zijn? Vaak, te vaak trekt de verlate echtgenoot het niet. Nul zelfreflectie, nauwelijks zelfbeheersing en een onterecht groot ego, zorgen voor onberekenbaar gewelddadig gedrag. 

De bevrijde vrouw wordt geterroriseerd door haar ex, gechanteerd met de kinderen en hij houdt zich niet aan de financiële afspraken. Zij zoekt hulp en dat betekent vaak dat hij bezoek krijgt van de politie. 

En dan ineens slaan alle stoppen door. Misplaatst ontoerekeningsvatbaar vermoord hij zijn ex vrouw zonder over enige consequentie na te denken. Consequenties voor de kinderen, voor haar nabestaanden, voor hemzelf en voor iedereen uit haar leven. 

 

Iedereen geschokt en soms verbaasd. Nu kunnen ineens wel alle instanties hun verhaal op tafel leggen en blijkt dat het probleem overal bekend was. Maar nergens was het groot genoeg om de alarmbellen te luiden. Gezamenlijk zou dat wel ruimschoots groot genoeg geweest! Het is niet alleen de AVG die instanties heeft weerhouden om informatie uit te wisselen, het zijn misschien nog wel meer de hoge muren die veel organisaties hebben opgetrokken rondom hun eigen koninkrijkje. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.