Gisteren schreef ik over de noodzaak van verandering. Een andere, eerlijkere verdeling van de welvaart t.b.v. een beter welzijn voor iedereen. En een beter welzijn voor iedereen zorgt voor lager kosten, minder misdaad, beter onderwijs en een hogere levensverwachting voor iedereen.

Mooie theorie die in de praktijk op kleine schaal al vaak is bewezen. Lees het boek van Rutger Bregman “Gratis geld voor iedereen” er maar op na (7 euro als E-book, dus daar ga je ook niet echt failliet aan).

 

Maar toen stond er ineens een antwoord van Frank, een van de trouwe lezers: “Ok. Deal. Hoe gaan we het aanpakken? Ik doe mee.” Da’s heel wat anders dan een theorie verkondigen van achter je laptop in je Corona vrije werkkamer. Natuurlijk geloof ik in de theorie. Maar het zette mij aan het denken. Mooie praat is leuk maar hoe gaan we het doen?

Verandering kan op twee manieren, schreef ik terug. Via het bestaande systeem of met donderend geraas. Via het bestaande systeem duurt lang, kost veel en de kans van succes is beperkt. Voor je het weet zit je zelf verstrikt in het net dat je juist wil veranderen.

 

Met donderend geraas dus. Revolutie! Maar voor een goede revolutie moet er voldoende onvrede zijn onder het volk, voldoende pijn en boosheid. In deze tijd van restricties en beperkingen is er echter juist meer eenheid en samenhorigheid. Zelfs Trump kan op meer steun rekenen, ondanks zijn (laten we het netjes zeggen) zeer wispelturige gedrag. Onze premier Rutte heeft nog nooit zo hoog in de polls gestaan. Zijn partij stijgt acht zetels. Zo gek is het echter niet. In tijden van angst, zoals nu, staan we achter een leider die standvastig is en duidelijke en eenduidige beslissingen neemt.

 

Bad timing for revolution, dus. Als straks echter Corona slechts een akelige herinnering is, zal blijken dat we al ons geld op hebben gemaakt om te overleven, dat er desondanks veel bedrijven zijn verdwenen en dat er honderdduizenden werklozen bij zijn gekomen. Allemaal begrijpelijke maatregelen en gevolgen om ons huidige systeem te laten overleven. Maar tevergeefs, zal blijken. Dat is het moment dat de teleurstelling, onvrede en boosheid zullen groeien.

 

Dàt is het moment voor verandering. Dat is hèt moment om te starten met een nieuw systeem. Een systeem dat al vaak genoeg haar eigen succes heeft bewezen maar dat altijd door het bestaande establishment is tegengehouden omdat het niet past in de gedachten van een groei-economie, waarvan de bestaande rijken niet graag afscheid nemen. Het huidige systeem dat het klimaat ernstig schade toebrengt en dat ons als soort werkelijk bedreigt.

Pas als we ons dat realiseren en de pijn maar groot genoeg is, zijn we toe aan een nieuw systeem waar iedereen beter van wordt. Houd dus nog even afstand en bereid je voor op nieuwe tijden.

Blijf thuis, blijf rustig en blijf gezond. Morgen weer een dag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.